Wszyscy jesteśmy łasuchami

Ostatni tydzień upłynął świetliczakom na przygotowywaniu i oczywiście jedzeniu różnych słodkości. Zaczęło się od …świętowania Międzynarodowego Dnia Gofra (25.03). Dzieci chętnie mieszały składniki na ciasto i z niecierpliwością czekały na gotowe upieczone gofry – które można było posmarować kremem czekoladowo – orzechowym lub dżemem truskawkowym. Podczas kolejnych zajęć świetliczaki uczyły się przygotowywać budyń (nalewać, mieszać, odmierzać), który można było polać sokiem malinowym. Zmagania kulinarne zakończyły kakaowe minibabeczki, które po upieczeniu zostały ozdobione przez dzieci m.in. lukrem, kremem czekoladowym, różnymi posypkami. Muffinki szybko zniknęły z talerzy – na pocieszenie zostały herbatniki, które również można było ciekawie ozdobić i, oczywiście, zjeść. Tydzień słodkości, niestety, dobiegł końca. Świetliczaki chętnie uczestniczyły w przygotowaniach (odmierzaniu odpowiednich proporcji, ubijaniu, miksowaniu itp.), a jeszcze chętniej w jedzeniu.

Zajęcia odbywały się 27.03, 30.03 i 3.04 i przeznaczone zostały dla uczniów klas I – IV SP.

Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons.