Tęczowo i owocowo
Wszyscy – dorośli i dzieci – lubią desery – zwłaszcza, jeżeli są słodkie i ozdobione bitą śmietaną! Świetliczaki podczas zajęć kulinarnych uczyły się przygotowywać prosty, ale pyszny deser z galaretki i owoców. Dzieci przy pomocy nauczyciela odmierzyły odpowiednią ilość wody, w której następnie należało rozpuścić galaretki i przelać płyn do kubków. To była pierwsza warstwa deseru, w której również znalazły się pokrojone przez uczniów banany i mandarynki. Druga warstwa to kolejna galaretka o innym smaku i kolorze – w niej znalazły się rodzynki. Kolejny i ostatni punkt, to oczywiście bita śmietana – dzieci mikserem ubiły śmietanę kremówkę z cukrem waniliowym. Tak powstał “tęczowy deser”, który wszystkim bardzo smakował.
Zajęcia odbywały się w dniach 19, 20.02.br. i były przeznaczone dla uczniów kl. I-III SP.