Owoce na wesoło

W okresie jesiennym wszystkie dzieci chętnie wykonują kolorowe ludziki z kasztanów, żołędzi, liści, orzechów, papieru kolorowego, tektury itp. Ładnie wyglądają, mogą stać się ozdobą biurka, tablicy, stołu – mają tylko jedną wadę – nie można ich zjeść… Ale świetliczaki 
podczas zajęć kulinarnych przekonały się, że owocami można się świetnie “bawić”. Po umyciu i obraniu gruszek, jabłek, śliwek, bananów, winogron dzieci pokroiły owoce w grubą kostkę i rozłożyły na talerzach. Każdy uczeń dostał serwetkę i wykałaczki. Następnie należało wybrać te owoce, które się lubi i, nabijając poszczególne kawałki na patyczki, stworzyć ludzika. Najlepszy moment w tej zabawie to, oczywiście, jej koniec – gotowego stworka można było zjeść!
Zajęcia kulinarne odbyły się 19.09. br i przeznaczone były dla uczniów klas I-III.

Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons.