Karnawał w kuchni

Karnawał to okres zimowych balów, maskarad  i zabaw. To czas kolorowych i małych przekąsek, których zaletą jest to,  że szybko się je przygotowuje i równie szybko znikają z talerzy… . Podczas zajęć kulinarnych, dzieci uczyły się przygotowywać ciasto na bazie mleka, wody, jajek, szczypty cukru, które następnie nakładane było do gofrownicy. Po minucie – dwóch, gofry w kształcie trójkątów były gotowe – prawie – jeszcze odrobina dżemu truskawkowego lub morelowego i można było zajadać ze smakiem. Dzień później świetliczaki przygotowały koktajl – rozmrożone truskawki, maliny i borówki należało dokładnie zblendować, dodać maślankę, odrobinę cukru, przelać do kubeczków, wstawić rurkę -  i pyszny napój gotowy. Uczniowie podczas zajęć mieli możliwość uczenia się obługi miksera, blendera, odmierzania odpowiednich ilości mąki, cukru, rozbijania jajek itp. Zajęcia odbywały się 28. i 29. 01. br. i przeznaczone były dla uczniów klas I – III SP.

 

Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons.