Jesień w kuchni

Jesień to pora roku kojarząca się z gamą przepięknych barw, zapachów i smakołyków. To czas owoców – jabłek, gruszek, śliwek, winogron. Te jesienne “słodkości” stały się motywem przewodnim zajęć kulinarnych. Uczniowie umyli owoce (do wyżej wymienionych dołączyły również pomarańcze i banany), które następnie zostały pokrojone w grubą kostkę. Zadaniem dzieci było wykonanie przy pomocy patyczków – szaszłyków z ulubionych owoców. Mogły mieć różne kształty, przypominać np. zwierzę, przedmiot itp. Gotowym szaszłykiem można się było pochwalić przed kolegami i koleżankami i … zjeść! Okazało się, że wszyscy bardzo lubią owoce! i każde dziecko świetnie sobie radzi z krojeniem i nabijaniem owoców na patyczki.
Zajęcia odbyły się 9.10. br. i przeznaczone były dla wychowanków świetlicy z klas I – III SP.

Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons.