Bakaliowe serduszka

Podczas ostatnich zajęć kulinarnych świetliczaki uczyły się piec muffinki – z racji przypraw i dodatków, kojarzące się z zimą i świętami. Po przygotowaniu produktów, sprzętu i stanowisk pracy można było przystąpić do odmierzania, siania, wlewania, rozbijania i mieszania. Powstało ciasto z mąki, jajek, oleju, jogurtu, cukru i przypraw – cynamonu, przyprawy do piernika. Ostatni etap to wsypanie bakalii – żurawiny, rodzynek, moreli, śliwek, orzechów laskowych, włoskich i nerkowca. Pozostało tylko rozłożenie ciasta do foremek w kształcie serduszek, włożenie do piekarnika i czekanie…
Babeczki zniknęły z talerza bardzo szybko, pozostawiając piękny korzenny zapach… Zajęcia odbyły się 7.12. br. i przeznaczone zostały dla wszystkich chętnych dzieci.
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons.