Małe co nieco

Podczas ostatnich zajęć kulinarnych świetliczaki uczyły się, jak zrobić gofry. Dzieci poznały przepis, a następnie samodzielnie odmierzały poszczególne składniki – mąkę, cukier, mleko, olej. Pewną trudność stanowiło ubicie piany – w sposób ręczny – trzepaczką, ale w końcu udało się i można było połączyć “puszystą chmurkę” z wymieszanym wcześniej ciastem. Kolejny krok to już oczywiście, nalewanie ciasta do gofrownicy i smażenie. Po ok. 4 minutach gofry były gotowe, wystarczyło jeszcze według własnych upodobań ozdobić je (dżemem, kremem czekoladowym) i zjeść ze smakiem. Szkoda, że zniknęły z talerzy bardzo szybko…

Zajęcia odbywały się 11.05 i 14.05 br. i przeznaczone były dla wszystkich chętnych uczniów.

 

 

 

Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons.